Om cookies

Kakor (cookies) är små textbaserade datafiler som innehåller information som sparas på webbplatsbesökarens dator. När du besöker webbplatsen skickas filerna med och tillåter servern att hålla reda på besökarens preferenser eller identitet (i den mån den är känd). Syftet med användningen av kakor kan vara att användarens upplevelse ska vara så smidig som möjligt genom att inte behöva logga in på nytt, ange språkval m.m. för varje besök på webbplatsen, att samla information om hur webbplatsen används eller att förse användaren med reklam baserad på dennes tidigare sökningar och köp.

Kakor kan innehålla information i klartext men är ofta krypterade. Det är vanligt att kakan endast innehåller en nyckel till en databaspost på servern, då användaren inte kan kontrollera hur mycket information som finns lagrad om denne.

Kakorna innehåller information om en tidpunkt efter vilken de inte längre kan användas. Kakor som endast är giltiga under tiden den tid användaren har samma webbläsarfönster öppet kallas för sessionskakor. Det finns även kakor som lagras permanent på användarens dator för att bevara information så som språkval, inlogg och dylikt.

25 juli 2013 trädde en ny lag om elektronisk kommunikation i kraft som medför att alla som besöker en webbplats ska informeras om användningen av kakor och ges möjlighet att neka sådan användning.